wonen assen natuur

Stap in de natuur

In de omgeving van Nieuw Assen liggen schitterende landgoederen, bossen en natuurgebieden. Gaat u bijvoorbeeld vanuit Assen naar het (noord)oosten dan staat u al snel midden in de natuur van het Drentsche Aa-gebied. Daar kunt u eindeloos wandelen in een zeer afwisselend landschap. Maar dat kan ook in het eeuwenoude heidegebied van Kampsheide ten zuidoosten van Assen of het heide- en hoogveengebied van het Witterveld in het zuiden. Of stapt u liever zo de natuur in? Dat kan ook, want ene paar van de mooiste landgoederen en bossen liggen in Assen zelf.

Het Asserbos, 1525 stappen van Nieuw Assen

Het Asserbos is een van de mooiste en oudste stadsbossen van Nederland. Er is zelfs nog een stukje oerbos. Het Asserbos, 100 hectare groot, ligt midden in de stad, maar als u er rondwandelt langs de majestueuze eiken en idyllische vijvers is daar niks van te merken. Door het bos zijn hardloop- en wandelroutes uitgezet. Op het informatiebord bij het startpunt aan de Rode Heklaan is informatie te vinden over de verschillende routes.

Het Amelterbos, 975 stappen van Nieuw Assen

Het Amelterbos ligt tussen de Steenwijk en de Vredeveldseweg en grenst aan het landgoed Valkenstijn. Het was oorspronkelijk een productiebos. Dat is nog goed te zien aan de gelijkvormige vakken vol eiken en naaldboomsoorten. Het bos wordt nu steeds natuurlijker, met meer soorten bomen van verschillende leeftijden.

Landgoed Valkenstijn, 1015 stappen van Nieuw Assen

Het landgoed Valkenstijn ligt aan de rand van Assen. De rijke geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de 17e eeuw. Eeuwenlang stond er een monumentaal landhuis, maar dat werd in 1966 afgebroken. Houten palen in het gras geven nu aan waar het ooit gestaan heeft. De statige oprijlaan en de waterpartijen zijn wel bewaard gebleven.